10 naukowo udowodnionych korzyści jedzenia Grejpfruta

0
grejpfrut właściwości i korzyści zdrowotne z jedzenia

Grejpfrut jest tropikalnym owocem znanym ze swojego specyficznego słodko-gorzkiego smaku. Owoc ten bogaty jest w składniki odżywcze, błonnik oraz antyoksydanty, co czyni go jednym z najzdrowszych owoców cytrusowych. Dotychczasowe badania nad właściwościami grejpfruta pokazują, że jego spożywanie może nieść za sobą ogromne korzyści zdrowotne takie jak np. utrata wagi oraz zmniejszone ryzyko chorób serca.

Poznaj z nami 10 zdrowotnych korzyści jedzenia tych cudownych owoców.

Po pierwsze - Grejpfrut to niewielka ilość kalorii, ale za to wysoką zawartość składników odżywczych. Grejpfrut to bardzo zdrowy owoc, który można, a właściwie należy włączyć do swojej diety. Okazuje się, że grejpfrut jest jednym z najmniej kalorycznych owoców. Jedzenie grejpfrutów zapewnia całkiem przyzwoitą ilość błonnika oraz dodatkowo ponad 15 witamin i minerałów bardzo korzystnych dla Twojego organizmu.

    Poniżej znajdziesz niektóre z głównych składników odżywczych znajdujących się zaledwie w połowie grejpfruta średniej wielkości:
  • Wartość odżywcza: 52 kcal
  • Węglowodany: 13 g
  • Białko: 1 g
  • Błonnik: 2 g
  • Witamina C: 64% rekomendowanej dziennej dawki
  • Witamina A: 28% rekomendowanej dziennej dawki
  • Potas: 5% rekomendowanej dziennej dawki
  • Tiamina: 4% rekomendowanej dziennej dawki
  • Kwas foliowy: 4% rekomendowanej dziennej dawki
  • Magnez: 3% rekomendowanej dziennej dawki

Ponadto owoc grejpfruta jest bogatym źródłem niektórych silnych przeciwutleniających związków roślinnych, których przyjmowanie może wiązać się z wieloma korzyściami dla organizmu.

2 - Regularne jedzenie grejpfrutów może przynieść korzyści układowi odpornościowemu Twojego organizmu.

Jak widać na powyższym zestawieniu grejpfrut posiada wysoką zawartość witaminy C, która ma właściwości przeciwutleniające znane z ochrony komórek przed wolnymi rodnikami i stresem oksydacyjnym. Ponadto istnieje szereg badań, które wykazały, że witamina C jest korzystna i dosłownie pomaga ludziom szybciej wyzdrowieć w wypadku przeziębienia. Wiadomo również, że wiele innych witamin i minerałów, które występują w owocach grejpfruta korzystnie wpływa na odporność. Należy do nich witamina A, która pomaga chronić przed stanami zapalnymi, a jej niedobór skutkuje większą podatnością na choroby zakaźne. Grejpfrut dostarcza również niewielkie ilości witamin z grupy B, a także niezbędne pierwiastki jak cynk, miedź i żelazo, które działają razem w organizmie, aby wspierać funkcjonowanie układu odpornościowego. Wymienione witaminy i mikroelementy pomagają również zachować integralność skóry, która działa jak bariera ochronna przed infekcją.

3 - Wspiera hamowanie łaknienia.

Grejpfrut zawiera całkiem sporą ilość błonnika (4 gramy w owocu przeciętnej wielkości). Jak powszechnie wiadomo błonnik jest korzystny dla wywołania uczucia sytości. Tak jest, ponieważ błonnik wydłuża czas trawienia. Skoro spożywanie odpowiednich ilości błonnika pomaga w przyjmowaniu mniejszej ilości kalorii, to w sposób oczywisty jedzenie grejpfrutów może się temu przysłużyć.

4 - Wykazano, że pomaga w utracie wagi.

Grejpfrut sprzyja odchudzaniu. Ma kilka właściwości wspomagających utratę wagi - wymieniony wyżej błonnik, który pomaga ograniczyć apetyt i tym samym zmniejszyć ilość przyjmowanych pokarmów. Dodatkowo grejpfrut zawiera dużo wody i niewiele kalorii, co w sposób oczywisty sprzyja uczuciu sytości, bez niekorzystnego wpływu na bilans kaloryczny. Badania przeprowadzone na próbie 91 osób z nadwagą wykazało, że osoby spożywające połowę świeżego grejpfruta przed posiłkami, straciły na wadze znacznie więcej niż osoby, które tego nie robiły. Grupa, która jadła grejpfruty, straciła średnio 1,6 kg w przeciągu 12 tygodni, a ci, którzy nie jedli grejpfrutów stracili średnio około (0,3 kg). Oczywiście wynik 1,6 kg w ciągu trzech miesięcy nie wydaje się imponujący, jednak zwróć uwagę, że uzyskany został jedynie poprzez jedzenie pysznego owocu przed posiłkiem. Prawda, że imponujące ? Podobne badania jako efekt codziennego jedzenia grejpfrutów podczas posiłków wykazały zmniejszenie obwodu talii. Oczywiście nie oznacza to, że grejpfrut sam spowoduje utratę wagi, ale dodanie go do zdrowej diety jak widać może okazać się bardzo korzystne.

5 - Jedzenie grejpfrutów może pomóc w zapobieganiu cukrzycy i insulinooporności.

Regularne jedzenie grejpfrutów może zapobiec insulinooporności, która w dalszej konsekwencji może doprowadzić do cukrzycy. Insulinooporność to stan, gdy komórki nie reagują na insulinę. Insulina jest hormonem regulującym wiele procesów zachodzących w organizmie. Przykładowo bierze szeroki udział procesach metabolicznych, ale najbardziej jest znana ze swej roli w kontroli poziomu cukru we krwi. Insulinooporność finalnie prowadzi do wyższego poziomu zarówno cukru jak i insuliny we krwi, które są dwoma głównymi czynnikami ryzyka cukrzycy typu drugiego. Jedzenie grejpfrutów może pomóc utrzymać poziom insuliny na odpowiednim poziomie i tym samym zmniejszyć prawdopodobieństwo wystąpienia insulinooporności. Ponownie potwierdzają to badania, które porównały dwie grupy - jedną jedzącą połowę świeżego owocu grejpfruta przed posiłkiem i drugą która tego nie robiła. Osoby z grupy pierwszej w porównaniu z grupą drugą doznały znacznego obniżenia poziomu insuliny i insulinooporności.

6 - Spożywanie grejpfrutów może pozytywnie wpłynąć na pracę serca.

Dowiedziono, że regularne spożywanie grejpfruta wpływa korzystnie na serce poprzez zmniejszenie czynników ryzyka chorób serca, takich jak cholesterol oraz wysokie ciśnienie krwi. Jedno z badań polegało na jedzeniu przez osoby biorące w nim udział owoców grejpfruta - trzy razy dziennie przez sześć tygodni. U badanych osób zaobserwowano znaczne obniżenie ciśnienia krwi oraz poprawę poziomu cholesterolu całkowitego, w tym tak zwanego „złego” cholesterolu LDL. Efekty te tłumaczy obecność w grejpfrutach składników odżywczych, które odgrywają ważną rolę we wspomaganiu prawidłowej pracy serca. Przede wszystkim, grejpfrut jest bogaty w potas, pierwiastek odpowiedzialny za wiele aspektów pracy serca. Zaledwie pół owocu grejpfruta zapewnia około 5% dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek. Prawidłowy poziom potasu wiąże się z mniejszym ryzykiem nadciśnienia tętniczego. Ponadto zmniejsza się ryzyko śmierci z powodu chorób serca. Także błonnik zawarty w grejpfrucie może pozytywnie wpłynąć na zdrowie serca, biorąc pod uwagę, a to dzięki temu, że wyższe spożycie błonnika wiąże się z niższym ciśnieniem krwi oraz poziomem cholesterolu. Podsumowując - naukowcy twierdzą, że spożywanie owoców będących bogatym źródłem błonnika i przeciwutleniaczy, takich jak właśnie grejpfrut, jest częścią zdrowej diety, która pomaga uchronić się przed chorobami serca i udarem.

7 - Grejpfrut zawiera silne przeciwutleniacze.

W owocu Grejpfruta znajduje się kilka różnych przeciwutleniaczy, które dają rozmaite korzyści dla Twojego zdrowia, w tym obniżone ryzyko kilku chorób. Przeciwutleniacze chronią komórki Twojego organizmu przed uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki, które są niestabilnymi cząsteczkami, mogącymi powodować szkodliwe reakcje w Twoim organizmie.

    Najważniejsze przeciwutleniacze występujące w grejpfrucie:
  • Witamina C - to silny, rozpuszczalny w wodzie antyoksydant, w grejpfrucie występuje w bardzo dużych ilościach. Posiada właściwości, które mogą chronić komórki przed uszkodzeniami, prowadzącymi często do chorób serca oraz nowotworów.
  • Beta-karoten - to prowitamina witaminy A, uważa się, że pomaga zmniejszyć ryzyko zachorowania na niektóre choroby przewlekłe, w tym choroby serca, nowotwory i zaburzenia związane z narządem wzroku, takie jak zwyrodnienie plamki żółtej.
  • Likopen - jest znany z potencjału do zapobiegania rozwojowi niektórych rodzajów nowotworów, w szczególności raka prostaty. Może także pomóc zahamowanie wzrostu guzów, a także zniwelować niektóre skutki uboczne najpopularniejszych metod leczenia onkologicznego.
  • Flawanony - ich przeciwzapalne właściwości obniżają ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu przez co zmniejszają ryzyko chorób kardiologicznych.

8 - Jedzenie grejpfrutów zmniejsza ryzyko powstania kamieni nerkowych.

Powstawanie kamieni nerkowych jest wynikiem gromadzenia się odpadów w nerkach. Odpady te są ubocznymi produktami procesu przemiany materii - normalnie są odfiltrowywane przez nerki i wraz z moczem usuwane poza organizm człowieka. Gdy zgromadzone odpady krystalizują w nerkach powstają właśnie kamienie nerkowe. Większe z nich mogą zablokować układ moczowy, co jest bardzo bolesne. Najczęściej występującym rodzajem kamieni nerkowych są kamienie szczawianu wapnia. Kwas cytrynowy, który jest popularnym kwasem organiczny występującym w owocach grejpfruta, może skutecznie zapobiegać powstawaniu kamieni, poprzez wiązanie się z wapniem w nerkach i wypłukiwaniem go z organizmu. Ponadto kwas cytrynowy sprawia, że zwiększa się objętość i rośnie pH moczu, a w takie środowisko jest mniej sprzyjające do tworzenia się kamieni nerkowych.

9 - Grejpfrut nawadnia organizm.

Owoc Grejpfruta zawiera dużo wody, co sprawia, że ma nawadniające właściwości. Zawarta w nim woda stanowi największą część wagi owocu. W połówce średniej wielkości grejpfruta jest prawie 118 ml wody, co stanowi około 88% jego wagi. Chociaż najlepszą metodą nawodnienia organizmu jest picie dużej ilości wody, to także spożywanie pokarmów bogatych w wodę jest nie do przecenienia.

10 - Ten owoc niezwykle łatwo jest dodać do swojej diety.

Grejpfrut, jako owoc nie wymaga żadnego przyrządzania, dlatego bardzo łatwo można dodać go do swojej diety. Nawet jeżeli żyjesz w przysłowiowym biegu, bez większego problemu możesz regularnie spożywać grejpfruty, nie tracąc na to zbyt dużo czasu.

    Poniżej kilka pomysłów na cieszenie się grejpfrutem:
  • jako przekąska, bez dodatków
  • jako alternatywę dla słodkich, niezdrowych deserów.
  • jako dodatek do sałatki - świetnie łączy się z awokado i jarmużem
  • w sałatce owocowej z innymi owocami

Grejpfrut jednak nie jest dla wszystkich

Pomimo wymienionych wyżej, oczywistych i udowodnionych naukowo zalet grejpfruta istnieją powody, dla których niektórzy niestety powinni unikać jedzenia grejpfruta. Dwa zasadnicze powody, dla których dobrodziejstwo grejpfruta nie jest dla wszystkich to:

Interakcja z niektórymi lekami. Spożywanie grejpfruta lub jego soku może wywołać interakcję z niektórymi lekami. Dzieje się tak, bo owoc grejpfruta zawiera substancje hamujące cytochrom P450, enzym używany przez organizm do metabolizowania niektórych leków. Jedzenie grejpfrutów podczas terapii tymi lekami może spowodować, że twój organizm może nie być w stanie ich rozłożyć, co może wywołać przedawkowanie i inne niepożądane skutki

    Leki, które najprawdopodobniej wchodzą w interakcje z grejpfrutem:
  • Leki immunosupresyjne
  • Większość inhibitorów kanału wapniowego
  • Benzodiazepiny
  • Karbamazepina
  • Niektóre statyny
  • Indynawir Jeżeli przyjmujesz którykolwiek z powyższych leków, skonsultuj się z lekarzem zanim włączysz grejpfruta do swojej diety.

Erozja szkliwa zębów. W niektórych przypadkach spożywanie owoców grejpfruta może spowodować erozję szkliwa zębów. Odpowiada za to kwas cytrynowy, który znajduje się we wszystkich cytrusach. Często jest przyczyną erozji szkliwa, zwłaszcza gdy jest spożywany w nadmiarze. Jeżeli masz bardzo nadwrażliwe zęby, możliwe, że będziesz zmuszony unikać tych owoców. Jednak nie wszystko stracone są rzeczy, które możesz zrobić, aby zadbać o szkliwo swoich zębów i jednocześnie cieszyć się grejpfrutem.

    Nadwrażliwość zębów na cytrusy - sposoby:
  • Nigdy nie ssij grejpfruta ani innych cytrusów. Unikaj także przykładania ich bezpośrednio do szkliwa zębów.
  • Po zjedzeniu kwaśnego owocu przepłucz usta wodą a następnie odczekaj pół godziny i umyj zęby.
  • Połącz owoce z serem. Produkty mleczne neutralizują kwasowość w jamie ustnej i zwiększają produkcję śliny.



Podsumowując: Grejpfrut jest jednym z najzdrowszych owoców świata. Zawiera ważne witaminy, pierwiastki i minerały oraz przeciwutleniacze. A na dodatek jest pyszny i bardzo łatwo dodać go do swojej diety. Jeżeli chciałbyś spróbować jego skondensowanej siły, to zawsze możesz sięgnąć po wyciąg z pestek grejpfruta.

Źródła w oparciu o które powstał wpis: [1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12], [13]

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl