Jak udekorować potrawę z mięsa?

0

Jak udekorować potrawę z mięsa?

Potrawy podawane w restauracjach są najczęściej przepięknie udekorowane. To dodatki stworzone pewną ręką kucharza, sprawiają, że dania, które zamawiamy są prawdziwą ucztą dla oczu a na ich widok ślinka cieknie z ust. Dobra informacja jest taka, że dekoracja potraw mięsnych może zostać przygotowana przez ciebie w domu. Wcale nie potrzeba do tego niesamowitych zdolności ani drogich i wymyślnych akcesoriów.  Wystarczy szybki przegląd Internetu i nasze potrawy są takie jak w najlepszej restauracji. 

Garnirowanie

Sztuka dekorowania potraw ma swoją odrębną nazwę a brzmi ona: garnirowanie. Dekoracja potraw mięsnych to bardzo popularny temat blogów i serwisów kulinarnych. Chcesz rozpocząć swoją przygodę z garnirowaniem? Strony tematyczne są doskonałym miejscem, w którym znajdziesz potrzebne wskazówki oraz inspiracje. Zarówno eksperci jak i amatorzy chętnie dzielą się na nich swoją wiedzą, pokazują pożyteczne tricki, które szybko i łatwo pozwalają osiągnąć estetyczny efekt niczym z najlepszej restauracji. 

Owoce i warzywa

Myślisz, że dekoracja potraw mięsnych wymaga specjalnych produktów, które trudno zdobyć? Większość składników potrzebnych do garnirowania na pewno masz w swojej kuchni albo bez problemu znajdziesz je w najbliższym sklepie spożywczym. Marchewka, cukinia, kalafior, kiełki, ogórek czy rzodkiewka – to tylko niektóre składniki z jakich możesz wykonać piękne dekoracje. Chcesz zadziwić swoich gości do dekorowania potraw mięsnych użyj… owoców. Jabłko, skórka z cytryny lub pomarańczy oraz arbuz lub melon znakomicie przyozdobią wytrawne potrawy i nadadzą im nowego charakteru. 

Niezbędne akcesoria

Idea dekoracji potraw mięsnych bardzo ci się podoba ale zupełnie nie wiesz jak się do tego zabrać? Po pierwsze postaw na akcesoria. Najważniejszymi gadżetami bez których nie rozpoczniesz sztuki garnirowania są odpowiednie nożyki o różnej wielkości i kształcie. Dzięki nim będziesz mógł stworzyć z produktów spożywczych piękną gwiazdkę, spiralkę, a gdy nabierzesz już wprawy, również każdy inny kształt, który przyjdzie ci do głowy. 

Potrawy przygotowane i udekorowane fantazyjnie wyciętymi elementami? Ostatnim elementem jest ich estetyczne podanie. Żadna nawet najpiękniejsza dekoracja nie obroni się jeżeli będzie podana na brzydkim talerzu o nieodpowiednim kształcie i wielkości. Niepowtarzalny efekt osiągniesz tylko wtedy jeżeli dekoracja potraw mięsnych będzie połączona z piękną zastawą i odpowiednią dekoracją stołu. Nie bój się eksperymentować, powoli, krok po kroku wykonuj każdy element, w garnirowaniu liczy się przede wszystkim precyzja.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl